Vitamin F-Tako blizu, a tako daleko…

Vitaminima F nazivamo grupu supstanci koje su suštinske i neophodne za život, jer njih naš organizam ne može sam da stvori.Reč je o supstanci od koje se sintetizuju druge zasićene masne kiseline. On igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže.

Našem organizmu dnevno je potrebno 10 do 20 grama ovog vitamina. Ta količina nalazi se, na primer, u dve ipo supene kašike hladno presovanog suncokretovog ulja. Nažalost, ova količina je retko zadovoljena. Hladno presovano suncokretovo ulje sadrži od 50% do 70% poluzasićenih masnih kiselina u kojima se nalazi vitamin F. Maslinovo ulje, nasuprot sadrži samo 2 do 8 procenata.

Od sredine XX veka, odnosno od drugog svetskog rata ,pojavio se veliki broj bolesti i to sve češće kod mladih osoba. Među tim bolestima su rak i razne vrste alergija. U to isto vreme desilo se nešto veoma neobično:dok su životne namirnice sve više poskupljivale, cene jestivog ulja postajale su sve niže. Šta se upravo desilo? U toku rata, snabdevanje namirnicama bilo je ograničeno. Posebno se osećao nedostatak mesnih materija. Zato su stručnjaci radili na tome da obezbede više ovih proizvoda na tržištu,cedeći veće količine ulja iz semena biljki uljarica koje su im stajale na raspolaganju. To su uspeli povećavajući temperaturu između 160 i 200 stepeni. Ovako dobijeno ulje,bilo je rafinisano, lišeno svog prirodnog ukusa i mirisa. Postalo je vrlo praktično za upotrebu:lako se čuvalo , bilo je postojano na toploti, na dodir sa vazduhom i suncem…

Svet obično smatra ulja kao dodatak jelima, kao nosioce kalorija i potrebne energije. Međutim, pošto je nauka sve više napredovala, ona je dokazala da je ova evolucija u proizvodnji ulja imala katastrofalne posledice po naše zdravlje.

Nedostatak vitamina F prouzrokuje gubitak vode zbog isparavanja i javlja se preterana zeđ. Dete koje nema dovoljno vitamina F, stalno je žedno, pije vodu iz svoje kadice za vreme kupanja, penje se prema slavini na česmi…Davanjem potrebne količine vitamina F,žeđ nestaje. Kod male dece ili dece skolskog uzrasta, nedostatak vitamina F manifestuje se hronicnim banalnim infekcijama poput kijavice,sinuzitisa…Hronični nedostatak vitamina F u organizmu povod je još i za pojavu bolesti krvnih sudova ,poremećaja jetre i hroničnih bolesti organa za varenje, za smanjenje otpornosti na viruse i bakterije,pojavu tumora…

Iz ovog što smo dosad videli, proizilazi da je vitamin F neophodan za dobro zdravlje našeg organizma. On se nalazi u semenu svih biljaka uljarica i u uljima ceđenim na hladno. Najbogatija vitaminom F su suncokretovo i laneno hladno ceđeno ulje.

Tekst preuzet iz knjige “Spasite svoje telo” od autora dr Katerin Kusim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *